22.11.2015
           

En nu is het dan echt winter, er is sneeuw en ijs, nog niet helemaal betrouwbaar, daarvoor moet het nog een aantal weekjes lekker vriezen. Over een week is het weer kaamos tijd, de zon komt niet meer boven de horizon.

Het is wel weer wennen dat het donker is, ik loop in het donker naar mijn werk, en kom in het donker terug. Vooral met autorijden is het wennen en oppassen. 2x keer op dezelfde plek in Sevettijärvi zijn er 2 grote vrachtwagens van de weg gereden, en het duurde heel wat uren voordat ze weer op de weg stonden. Personenauto’s werden omgeleid via een klein weggetje, dat normaal niet wordt gebruikt, en de andere vrachtwagens moesten via Noorwegen omrijden. Ik vind het altijd eng om een vrachtwagen tegen te komen, als ik het op tijd ziet aankomen, ga ik stil staan aan de kant, de weg is zo smal, dat het maar net gaat. Ze zijn in Kirkeness een nieuw ziekenhuis aan het bouwen, en bijna alle betonblokken enz. worden van ver geleverd, en dat moet allemaal over diezelfde smalle weg. Het zijn meestal buitenlandse chauffeurs uit Rusland en Estland, en die hebben soms slechte banden onder hun auto’s.

                        

Elk weekend lopen we met de hond lekker door het bos, de hond heeft het nodig, en wij ook. Nog even en we moeten de sneeuwschoenen weer onder binden.

Ik moet nu 5x naar de fysio, vanwege mijn rug en nekspieren, die zitten allemaal vast. 2x ben ik al geweest, het is geen pretje, als ik van de tafel op sta, ben ik helemaal dronken. Nu maar hopen dat het helpt.

Ik weet nog niet of ik in januari kan blijven op mijn werk, ik wacht wel af, zo niet, dat ga ik mijn huisje uit in Ivalo, en moet mij thuis gaan vermaken. Ik heb gelukkig veel hobby’s, dus daar ligt het niet aan. Maar ik mis natuurlijk wel mijn gezellige gesprekken met collega’s, en mensen in de winkel. Als ik geen werk meer heb, is het te duur om het huisje aan te houden.

    

    


   

 


    

    

    

         

         

     

         

          .

    

    

    


          

   

          

      

     

          
         

       


       
  


          

            

       

       

         

      

        

            

       

 

      

               

.

         .