31.01.2016
           

Januari is wel een hele koude maand geweest, bijna 2 weken achter elkaar temperaturen van meer dan -30, op 6 januari -39. Ik had toen een vrije dag, en heb in Ivalo toch nog een kleine wandeling gemaakt, je moet toch even naar buiten. Tussendoor is er ook veel sneeuw gevallen, op dit moment ligt er 73 cm, het is net een sprookje als je door het bos loopt, de sneeuw ligt nog dik op de bomen, schitterend gewoon.

Hier dus nog een echte winter, alleen is het op de weg gevaarlijker geworden, er rijden veel grote vrachtwagens, merendeels buitenlandse, want dat is goedkoper, maar het ergste is, ze rijden op zomerbanden. Helaas is dat niet verboden voor vrachtverkeer in Finland, in Noorwegen wel, dus wat doen ze dan, ze rijden tot de grens bij Näätämö, en daar wordt de vracht overgeladen, op een vrachtwagen met goede banden. Het is gewoon niet meer bij te houden, hoeveel vrachtauto’s de kant in zijn gereden, gelukkig tot nu toe, zonder dat er een personenauto is bij betrokken. Één keer was er een vrachtauto zo gaan schuiven dat de lading betonplaten op de weg vielen, je zult er maar achter rijden. Vrijdag ging ik naar huis en zo’n 10 km voor huis, kon ik niet meer verder, er was weer een vrachtwagen de kant in gegaan, en een collega met een andere auto, probeerde die er uit te trekken, dus de weg was geblokkeerd. Na een poosje proberen hebben ze mij er doorgelaten. Op die weg moet ik dus 100 km rijden, en ik ben altijd blij, dat ik weer goed thuis of in Ivalo ben aangekomen.

                             

Afgelopen week had ik veel heimwee, dat kwam omdat mijn moeder op de tv kwam, iedereen kon het gelijk zien, maar ik pas de volgende dag bij uitzending gemist. Mijn nicht had een wens gedaan bij vahalla, ze wilde graag dat mijn moeder bij haar op visite kon komen, maar ze woont 2-hoog en mijn moeder kan geen trappen lopen. Dus als verrassing ging mijn moeder van 90 op een brandweerbakje omhoog en werd door het raam naar binnen gebracht.

Vanmiddag weer naar Ivalo voor een week werken, afgelopen vrijdag kwam er in de winkel een man naar mij toe, en zei, dat ik zo goed had geholpen met oude films overzetten op dvd’s, leuk hoor. Ik help de mensen met het overzetten van VHS naar dvd, en lp naar cd.


         

    

    


   

 


    

    

    

         

         

     

         

          .

    

    

    


          

   

          

      

     

          
         

       


       
  


          

            

       

       

         

      

        

            

       

 

      

               

.

         .