10.12.2016
           

Huh, huh, wat was het gisteren slecht weer, maar goed dat ik afgelopen week vrij was, hoefde ik er niet door heen met de auto. Een vreselijke sneeuwstorm, zodat je geen hand voor ogen zag, de politie zei, als je nergens naar toe moet, blijf dan maar thuis. Ergens waren er een bus en 4 personenauto’s in die diepe sneeuw geraakt, in Ivalo was ook de stroom uitgevallen, en ook de post is niet bezorgd bij ons.

Maar ik hoef nog maar 3 weken te werken en dan is het over, hoef ik mij niet meer druk te maken over het weer.

En nu is het alweer bijna kerst, helaas Joni komt niet, de kerst valt zo ongunstig voor werkende mensen, hij heeft dan maar 3 dagen, en om daar zo lang voor de rijden, ik zei zelf al, het hoeft niet voor ons. Hij heeft nog een week wintervakantie, en dan doen we gewoon de kerst een beetje over, vooral wat betreft het eten, want Joni vindt de ham zo lekker. Of mijn dochter komt is ook nog niet zeker, ze heeft wel langer vrij, maar ook voor haar een lange reis. Ik zie het wel.

                             

December is wel goed begonnen, het bracht ons meer sneeuw, een ook hebben we al veel vorst gehad, een paar keer 29 graden. Nu kan ik zeggen, het is echt winter, zoals het hoort bij ons.

De bus gaat stoppen met rijden van Ivalo naar Näätämö, maar gelukkig is er alweer een oplossing, vanuit Sodankylä komt een kleinere bus voor 19 personen, die bij ons komt rijden, want de mensen hier kunnen niet zonder bus, er zijn nog veel mensen die geen rijbewijs hebben, en toch ook naar Ivalo moeten. In het begin bracht de bus ook onze post, maar dat stopte ineens, nu rijdt er een postauto elke dag heen en weer voor de post.

Als ik weer thuis ben, ga ik veel breien en knutselen, en wie weet is er een keer werk hier in Sevetti, wat ik kan gaan doen, maar ik ga niet meer naar Ivalo, dat is nu voorbij. Ik hoef hier in Finland nog maar 3 of 4 jaar te werken, en dan krijg ik mijn pensioen, het zal niet veel zijn, en als ik 67 jaar ben, krijg ik nog mijn pensioen uit Nederland, dat zal ook wel niet veel meer zijn, als ik dat zo hoor, gaat het elk jaar naar beneden. Ik heb ook nog een idee, om een keer een fotoboek uit te brengen, met foto’s van hier, en misschien kleine verhalen er bij. Nog genoeg te doen dus.

         

        

    


        


 

    

    


   

 


    

    

    

         

         

     

         

          .

    

    

    


          

   

          

      

     

          
         

       


       
  


          

            

       

       

         

      

        

            

       

 

      

               

.

         .